Ιστορία του ΕΔΕΔ

Ο διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, ακαδημαϊκών καθηγητών και δικαστικών λειτουργών. Διοργανώνεται από το παράρτημα της διεθνούς ένωσης της ELSA στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός ιδρύθηκε το 2015 στην Θεσσαλονίκη.

Ο διαγωνισμός, σε αντιστοιχία με τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης, περιλαμβάνει αφενός γραπτή διαδικασία, με την υποβολή από πλευράς των συμμετεχόντων δικογράφων (ανάλογα με την δικαιοδοσία, στην οποία υπάγεται η κρινόμενη υπόθεση) και αφετέρου προφορική διαδικασία ενώπιον εικονικού δικαστηρίου, που απαρτίζεται κάθε φορά από νομικούς επιστήμονες και πραγματικούς δικαστές.

Ο Διαγωνισμός, ξεκινώντας το 2015, τελεί κάθε χρόνο υπό την αιγίδα και υποστήριξη των σπουδαιότερων φορέων της νομικής κοινότητας της χώρας, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ και Νομική Βιβλιοθήκη, μεταξύ άλλων.

Το 2017 ο Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Έκτοτε, η πάγια στήριξη και η άρτια συνεργασία με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε την τιμή ο Διαγωνισμός να φιλοξενείται πλέον και στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών.

Τιμητική είναι η στήριξη προς το Διαγωνισμό από το Δικαστικό Σώμα της χώρας και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών συμμετέχουν στην αξιολόγηση των δικογράφων κατά τη γραπτή διαδικασία, ενώ εν ενεργεία δικαστές αναλαμβάνουν τον ρόλο των κριτών δικαστών κατά την προφορική διαδικασία, όπως στο παρελθόν οι κκ.Κ.Σακελλαροπούλου, Δ. Κράνης, Δ. Ράικος, Μ. Χατζηγεωργίου, Δ. Πυργάκης, Μ.Μπαμπιλή, Ν. Νικολάκης, μεταξύ άλλων.

Επιπροσθέτως, το ακαδημαϊκό κύρος του Διαγωνισμού διασφαλίζεται με τη συμμετοχή σε κάθε στάδιο της διοργάνωσης αναγνωρισμένων Ακαδημαϊκών ως μελών της Ακαδημαϊκής Επιτροπής, Προπονητών, Κριτών, Βαθμολογητών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στις εργασίες του Διαγωνισμού σεβαστοί καθηγητές και καθηγήτριες από όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας, όπως οι κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη, Σ. Βλαχόπουλος, Ε. Πρεβεδούρου, Α. Παπαδαμάκης , Ε. Συμεωνίδου –Καστανίδου, Δ. Μπαμπινιώτης, Π. Αρβανιτάκης, Σ. Κουτνατζής και Α.Τριανταφύλλου.

Παράλληλα, συνδράμουν σε διάφορες πτυχές του Διαγωνισμού δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες, προσφέροντας τεχνογνωσία και υλική στήριξη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί μία διοργάνωση που χαίρει της υποστήριξης ολόκληρης της νομικής κοινότητας της χώρας.

Κορυφαία στιγμή για την εξέλιξη και το κύρος του Διαγωνισμού, αποτέλεσε η χορήγηση της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον 6ο και η ανανέωσή της στον 7ο, 8ο και 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης.

Ο 10ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 17-19 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χώροι διεξαγωγής του θα αποτελέσουν το Εφετείο Αθηνών και το Ελεγκτικό Συνέδριο.  

Καινοτομία του 10ου ΕΔΕΔ αποτελεί η εισαγωγή Εικονικής Δίκης Ναυτικού Δικαίου, κατά την διαδικασία των πολιτικών δικαστηρίων. Η Εικονική Δίκη Ναυτικού δικαίου αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ). Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξει έναν κλάδο δικαίου ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα καθώς και η περαιτέρω εξέλιξη του Διαγωνισμού.