Περί Δίκης

Ιστορία ΕΔΕΔ

Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης. Ο Διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών. Ο Διαγωνισμός, σε αντιστοιχία με τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Εικονικής Δίκης, περιλαμβάνει αφενός γραπτή διαδικασία, με την υποβολή από πλευράς των συμμετεχόντων δικογράφων (ανάλογα με την Δικαιοδοσία, στην οποία υπάγεται η κρινόμενη υπόθεση) και αφετέρου προφορική διαδικασία ενώπιον Εικονικού Δικαστηρίου, που απαρτίζεται κάθε φορά από νομικούς επιστήμονες και πραγματικούς δικαστές.

 

Ο Διαγωνισμός, ξεκινώντας το 2015 από την Θεσσαλονίκη, πέτυχε, μέσα στα έξι αυτά χρόνια που πραγματοποιείται, να τεθεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη φορέων, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου –  ΕΕΔΑ, οι Νομικές Σχολές και των τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ, και Νομική Βιβλιοθήκη, μεταξύ άλλων.

Τη φετινή χρονιά, μάλιστα, έχουμε την τιμή, ο Διαγωνισμός να τελεί, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσής του, Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Καθοριστική υπήρξε για το Διαγωνισμό, η απόφαση, που ελήφθη από το Δ.Σ της ELSA Greece το 2017, για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής στην Αθήνα. Η σημασία αυτής της απόφασης αναδείχθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, καθώς ο Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Έκτοτε, η πάγια στήριξη και η άρτια συνεργασία με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται, ενώ την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά είχαμε την τιμή ο Διαγωνισμός να φιλοξενείται πλέον και στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών.

Τιμητική είναι η στήριξη προς το Διαγωνισμό και εκ μέρους των ίδιων των δικαστικών λειτουργών και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών διαδραματίζουν, κατά το προημιτελικό στάδιο της προφορικής διαδικασίας, ρόλο κριτών-δικαστών της εικονικής δίκης, ενώ τον ίδιο ρόλο λαμβάνουν και εν ενεργεία μέλη του δικαστικού σώματος, κατά το τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, όπως κκ. Α. Σακελλαροπούλου, Δ. Κράνης, Δ. Ράικος, Μ. Χατζηγεωργίου, Δ. Πυργάκης, Μ. Μπαμπιλή, Ν. Νικολάκης, μεταξύ άλλων.

Επιπροσθέτως, το ακαδημαϊκό κύρος του Διαγωνισμού διασφαλίζεται με τη συμμετοχή, σε κάθε στάδιο της διοργάνωσης (Ακαδημαϊκή Επιτροπή, Προπονητές, Κριτές), αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στις εργασίες του Διαγωνισμού σεβαστοί καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας, κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη, Σ. Βλαχόπουλος, Ε. Πρεβεδούρου, Α. Παπαδαμάκης, Γ. Αθανασίου, Χ. Απαλαγάκη, Ε. Συμεωνίδου- Καστανίδου, Θ. Παπακυριάκου, Δ. Μπαμπινιώτης, Π. Αρβανιτάκης, Ι. Ανδρουλάκης, Σ. Κουτνατζής και Α. Τριανταφύλλου, μεταξύ πολλών άλλων.

Παράλληλα, συνδράμουν σε διάφορες πτυχές του Διαγωνισμού δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, προσφέροντας τεχνογνωσία και υλική στήριξη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί μία διοργάνωση που περικλείει μέσα της ολόκληρη τη νομική κοινότητα της χώρας μας.

 

ΜΕΡΟΣ ΙΙ: Ο 6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης της ELSA Greece.

 • Συγκρότηση ομάδων

O 6ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης της ELSA Greece, θα προσομοιώσει, τον Απρίλιο του 2020, τρεις Εικονικές Δίκες. Ειδικότερα, θα προσομοιωθεί μία Εικονική Δίκη ενώπιον Πολιτικού Δικαστηρίου, μία Εικονική Δίκη ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου και μια Εικονική Δίκη ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου. Οι υποθέσεις που θα κληθούν να υποστηρίξουν οι συμμετέχοντες, ανά δικαιοδοσία, θα είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Στον Διαγωνισμό, θα συμμετέχουν συνολικά 6 ομάδες, ανά δικαιοδοσία, καθεμιά από τις οποίες θα αποτελείται από τρία (3) άτομα. Κάθε Πανεπιστήμιο εκπροσωπείται από δύο ομάδες, σε κάθε δικαιοδοσία. Ειδικότερα:

 1. στην Εικονική Δίκη ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου η κάθε Νομική Σχολή θα εκπροσωπηθεί από 2 ομάδες των 3 ατόμων έκαστη, δηλαδή 2 ομάδες από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 2 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
 2. στην Εικονική Δίκη ενώπιον Πολιτικού Δικαστηρίου η κάθε Νομική Σχολή θα εκπροσωπηθεί και πάλι από 2 ομάδες των 3 ατόμων έκαστη, δηλαδή 2 ομάδες από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 2 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης,
 • τέλος, στην Εικονική Δίκη ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου η κάθε Νομική Σχολή θα εκπροσωπηθεί αντίστοιχα από 2 ομάδες των 3 ατόμων έκαστη, δηλαδή 2 ομάδες από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 2 από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

 

 • Υποβολή Αιτήσεων 

Οι αιτήσεις για την συμμετοχή στον Διαγωνισμό θα υποβάλλονται ατομικά, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας, που βρίσκεται δημοσιευμένη στην σελίδα του διαγωνισμού στο Facebook (“Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης – National MCC ELSA Greece”).

Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα ο κάθε αιτών να δηλώσει στην αίτηση που υποβάλλει έως δύο (2) προτεινόμενους συμπαίκτες, ήτοι πρόσωπα που επίσης έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής στην ίδια Δικαιοδοσία. Εφόσον, τόσο ο αιτών, όσο και ο/οι προτεινόμενος/οι συμπαίκτης/ες του επιλεγούν για να συμμετέχουν στον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης θα δοθεί προτεραιότητα ως προς το να τοποθετηθούν τα πρόσωπα αυτά στην ίδια ομάδα. Στο τέλος της αίτησης τίθεται το εξής ερώτημα: ”Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί κάποιος από τους προτεινόμενους συμπαίκτες σας, επιθυμείτε την ένταξή σας σε άλλη ομάδα;”. Σε περίπτωση που η απάντησή σας στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική, η συμμετοχή σας στον Διαγωνισμό είναι πιθανή και με ομάδα διαφορετική από την προτεινόμενη. Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι αρνητική, η συμμετοχή σας είναι πιθανή μόνο με την ομάδα που έχετε προτείνει. Αν δεν επιλεχθεί κάποιο μέλος της ομάδας που προτείνετε και έχετε απαντήσει αρνητικά δεν θα συμμετέχετε στον Διαγωνισμό.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής μόνο σε μία από τις τρεις δικαιοδοσίες.

Δεν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μεταπτυχιακοί φοιτητές και ασκούμενοι δικηγόροι.

Η επιλογή των ομάδων θα γίνει από τους υπεύθυνους καθηγητές της κάθε σχολής (Υπεύθυνοι Δικαιοδοσίας), οι οποίοι και θα επιλέξουν αξιολογώντας αντικειμενικά τις υποβληθείσες αιτήσεις. Για την επιλογή τους, θα λάβουν υπόψη το βιογραφικό σημείωμα των υποψηφίων, την βαθμολογία τους στα μαθήματα του τομέα, καθώς και τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που περιέχονται στη φόρμα συμμετοχής. Κατά την επιλογή, θα δοθεί προτεραιότητα σε άτομα που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά στο Διαγωνισμό.

Το κόστος συμμετοχής στο Διαγωνισμό ανέρχεται στα 50 ευρώ, για κάθε άτομο, και το ποσό αυτό θα καταβληθεί, εφόσον ο αιτών επιλεγεί για να συμμετέχει στο Διαγωνισμό και επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

 

 • Ανάληψη Ρόλων

Οι ομάδες που θα σχηματιστούν, θα κληθούν να υποστηρίξουν διαδοχικά  τις θέσεις και των δύο διαδίκων, τόσο κατά την γραπτή, όσο και κατά την προφορική διαδικασία. Η κάθε ομάδα που θα συμμετέχει στον Διαγωνισμό θα κληθεί να προετοιμαστεί και για τους δύο ρόλους της Εικονικής Δίκης στην οποία συμμετέχει. Πιο αναλυτικά:

 1. Στην Εικονική Δίκη ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναλάβουν, τόσο τον ρόλο του αιτούντος την ακύρωση μίας ή περισσότερων διοικητικών πράξεων, όσο και τον ρόλο της Διοίκησης.
 2. Στην Εικονική Δίκη ενώπιον Πολιτικού Δικαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναλάβουν, τόσο τον ρόλο του ενάγοντος, όσο και του εναγομένου.
 • Στην Εικονική Δίκη ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αναλάβουν, τόσο τον ρόλο της υπεράσπισης του/των κατηγορουμένου/-νων, όσο και τον ρόλο του υποστηρίζοντος την κατηγορία.

ΜΕΡΟΣ ΙIΙ: Δομή του Διαγωνισμού

Έγγραφη Διαδικασία:  

 • Κατάθεση Δικογράφων

Εφόσον ολοκληρωθεί η επιλογή των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό, θα σχηματιστούν οι ομάδες και κάθε ομάδα θα λάβει από μια κωδική ονομασία. Εφεξής, λοιπόν, και μέχρι την περάτωση του Διαγωνισμού, η κάθε ομάδα θα χρησιμοποιεί την εν λόγω ονομασία, τόσο για την υπογραφή των δικογράφων που θα συντάξει, όσο και για την συμμετοχή της στην προφορική διαδικασία. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι να επιτευχθεί η μέγιστη αμεροληψία, καθώς δεν θα μπορεί κάποιος να διακρίνει ποια είναι τα μέλη της εν λόγω ομάδας, ούτε το πανεπιστήμιο το οποίο εκπροσωπούν. Έτσι, για παράδειγμα, στις ομάδες τις Διοικητικής Δικαιοδοσίας θα δοθεί η ονομασία Δ1, Δ2, Δ3 κ.ο.κ.. Αντίστοιχα και στις άλλες δικαιοδοσίες.

Κάθε ομάδα θα πρέπει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, να καταθέσει δύο δικόγραφα, σύμφωνα με τα οριζόμενα παρακάτω:

α) Για την Εικονική Δίκη ενώπιον Διοικητικού Δικαστηρίου, όλες οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν δικόγραφο αιτήσεως ακυρώσεως της/των διοικητικής/ών πράξης/εων, στη βάση των οριζομένων της υπόθεσης του διαγωνισμού, έως τις 16 Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το πρότυπο που θα εκτεθεί στον σχετικό οδηγό προετοιμασίας, που θα κοινοποιηθεί στους διαγωνιζομένους.

Στο σημείο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, από τους υπευθύνους της διοργάνωσης, κλήρωση για τον σχηματισμό των ομίλων του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας, η οποία και θα αναδείξει τις λοιπές ομάδες, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Σε συνέχεια των παραπάνω, κάθε ομάδα, θα αναλάβει στο σημείο αυτό και τον ρόλο της Διοίκησης και θα κληθεί να καταθέσει υπόμνημα, εκθέτοντας, αυτή τη φορά, τις απόψεις της Διοίκησης και απαντώντας στους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην αίτηση ακυρώσεως της ομάδας, την οποία θα κληθεί, με βάση την προηγηθείσα κλήρωση, να αντιμετωπίσει στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού. Οι διοργανωτές, μετά τη δημιουργία των ομίλων, θα κοινοποιήσουν τα σχετικά δικόγραφα στις αντίπαλες ομάδες, όπως περιγράφεται παρακάτω. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής του δεύτερου δικογράφου ορίζεται η 30η Μαρτίου 2020.

Οι ομάδες που θα εκπροσωπούν την ίδια Νομική Σχολή, δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η μία την άλλη, στο πλαίσιο της έγγραφης προδικασίας και του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Για την διευκόλυνση των ομάδων, η Οργανωτική Επιτροπή θα αποστείλει τις αιτήσεις ακυρώσεως στους ενδιαφερομένους το αργότερο την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, δηλαδή στις  17 Μαρτίου 2020. Με δεδομένο όμως, ότι αναφορικά με τον ρόλο της Διοίκησης, οι ομάδες θα έχουν σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για την συγγραφή των υπομνημάτων, καλούνται να έχουν μελετήσει ενδελεχώς την υπόθεση και να έχουν προετοιμάσει μία βασική επιχειρηματολογία ήδη, πριν την παραλαβή των αιτήσεων ακυρώσεως, αναζητώντας πιθανά αντεπιχειρήματα στους ισχυρισμούς τους, τα οποία θα μπορούσαν να προτείνουν οι αντίδικοί τους.  Τα υπομνήματα της Διοίκησης, θα κοινοποιηθούν στην αντίπαλη ομάδα του ίδιου ομίλου του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας 6 μέρες πριν την διεξαγωγή του.

β) Για την Εικονική Δίκη ενώπιον Πολιτικού Δικαστηρίου, όλες οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν αγωγή ενώπιον του αρμοδίου πολιτικού δικαστηρίου, έως τη 16η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το πρότυπο, που θα εκτεθεί στον σχετικό οδηγό προετοιμασίας, που θα κοινοποιηθεί στους διαγωνιζομένους.

Στο σημείο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, από τους υπευθύνους της διοργάνωσης κλήρωση για τον σχηματισμό των ομίλων του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας. Κλήρωση, η οποία και θα αναδείξει τις λοιπές ομάδες, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Σε συνέχεια των παραπάνω, κάθε ομάδα, θα αναλάβει στο σημείο αυτό και τον ρόλο του εναγομένου και θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις, εκθέτοντας, αυτή τη φορά, τους ισχυρισμούς του εναγομένου και απαντώντας στους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην αγωγή της ομάδας, την οποία θα κληθεί, με βάση την προηγηθείσα κλήρωση, να αντιμετωπίσει στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού. Οι διοργανωτές, μετά τη δημιουργία των ομίλων, θα κοινοποιήσουν τα σχετικά δικόγραφα στις αντίπαλες ομάδες, όπως περιγράφεται παρακάτω. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής του δεύτερου δικογράφου ορίζεται η 30η Μαρτίου 2020.

Οι ομάδες που θα εκπροσωπούν την ίδια Νομική Σχολή δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η  μία την άλλη, στο πλαίσιο της έγγραφης προδικασίας και του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Για την διευκόλυνση των ομάδων, η Οργανωτική Επιτροπή θα αποστείλει τις αγωγές στους ενδιαφερομένους, το αργότερο την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, δηλαδή στις  17 Μαρτίου 2020. Με δεδομένο όμως, ότι αναφορικά με τον ρόλο του εναγομένου, οι ομάδες θα έχουν σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για την συγγραφή των προτάσεων, καλούνται να έχουν μελετήσει ενδελεχώς την υπόθεση και να έχουν προετοιμάσει μία βασική επιχειρηματολογία ήδη, πριν την παραλαβή των σχετικών αγωγών, αναζητώντας πιθανά αντεπιχειρήματα στους ισχυρισμούς τους, τα οποία θα μπορούσαν να προτείνουν οι αντίδικοί τους.  Οι προτάσεις αυτές, θα κοινοποιηθούν στην αντίπαλη ομάδα του ίδιου ομίλου του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας 6 μέρες πριν την διεξαγωγή του.

γ) Τέλος, για την Εικονική Δίκη ενώπιον Ποινικού Δικαστηρίου, όλες οι ομάδες θα πρέπει να καταθέσουν το απολογητικό/-ά υπόμνημα/-ματα υπεράσπισης του/των κατηγορουμένου/-ων ενώπιον του αρμοδίου ανακριτή, έως τη 16η Μαρτίου 2020, σύμφωνα με το πρότυπο, που θα εκτεθεί στον σχετικό οδηγό προετοιμασίας, που θα κοινοποιηθεί στους διαγωνιζομένους.

Στο σημείο αυτό, θα πραγματοποιηθεί, από τους υπευθύνους της διοργάνωσης κλήρωση για τον σχηματισμό των ομίλων του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας. Κλήρωση, η οποία και θα αναδείξει τις λοιπές ομάδες, τις οποίες θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Σε συνέχεια των παραπάνω, κάθε ομάδα, θα αναλάβει στο σημείο αυτό και τον ρόλο του υποστηρίζοντος την κατηγορία διαδίκου και θα κληθεί να καταθέσει υπόμνημα, εκθέτοντας, αυτή τη φορά, τους ισχυρισμούς του υποστηρίζοντος την κατηγορία και απαντώντας στους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην απολογητικό υπόμνημα της ομάδας, την οποία θα κληθεί, με βάση την προηγηθείσα κλήρωση, να αντιμετωπίσει στον Προκριματικό Γύρο της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού. Οι διοργανωτές, μετά τη δημιουργία των ομίλων, θα κοινοποιήσουν τα σχετικά δικόγραφα στις αντίπαλες ομάδες, όπως περιγράφεται παρακάτω. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής του δεύτερου δικογράφου ορίζεται η 30η Μαρτίου 2020.

Οι ομάδες που θα εκπροσωπούν την ίδια Νομική Σχολή δεν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η  μία την άλλη, στο πλαίσιο της έγγραφης προδικασίας και του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού.

Για την διευκόλυνση των ομάδων, η Οργανωτική Επιτροπή θα αποστείλει τα απολογητικά υπομνήματα στους ενδιαφερομένους, το αργότερο την επομένη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, δηλαδή στις  17 Μαρτίου 2020. Με δεδομένο όμως, ότι αναφορικά με τον ρόλο του υποστηρίζοντος την κατηγορία διαδίκου, οι ομάδες θα έχουν σύντομο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για την συγγραφή του υπομνήματος του υποστηρίζοντος την κατηγορία, καλούνται να έχουν μελετήσει ενδελεχώς την υπόθεση και να έχουν προετοιμάσει μία βασική επιχειρηματολογία ήδη, πριν την παραλαβή των σχετικών απολογητικών υπομνημάτων, αναζητώντας πιθανά αντεπιχειρήματα στους ισχυρισμούς τους, τα οποία θα μπορούσαν να προτείνουν οι αντίδικοί τους.  Τα υπομνήματα αυτά, θα κοινοποιηθούν στην αντίπαλη ομάδα του ίδιου ομίλου του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας 6 μέρες πριν την διεξαγωγή του.

 

Προφορική Διαδικασία:

 • Προκριματικός Γύρος

Ο Προκριματικός Γύρος της Προφορικής Διαδικασίας του Διαγωνισμού θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου 2020 στην Αθήνα και η παρουσία όλων των συμμετεχόντων στους αγώνες αυτούς είναι υποχρεωτική. Εκεί, όπως προελέχθη, η κάθε ομάδα θα διαγωνισθεί και υπό τους δύο ρόλους, για τους οποίους θα έχει προετοιμαστεί, και θα αντιμετωπίσει διαδοχικά και τις δύο ομάδες του ίδιου ομίλου, καθεμιά από τις οποίες θα εκπροσωπεί και από μία Νομική Σχολή.

Στο πλαίσιο του Προκριματικού Γύρου, κάθε δικαιοδοσία θα χωρισθεί σε δυο ομίλους και σε καθέναν από αυτούς θα κατανεμηθούν, κατόπιν κλήρωσης, τρεις ομάδες (βλ. το Σχήμα 1 που ακολουθεί). Ομάδες από την ίδια Νομική Σχολή δεν μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο του Προκριματικού Γύρου της Προφορικής Διαδικασίας. Έτσι, κάθε ομάδα θα διαγωνιστεί σε δυο προκριματικές δίκες, με διαφορετικό αντίπαλο και υπό διαφορετικό ρόλο κάθε φορά. Στον πρώτο αγώνα, ο ρόλος που θα αναλάβει θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης, πριν τη διεξαγωγή της δίκης. Αντίστοιχα, στον δεύτερο αγώνα θα αναλάβει τον έτερο ρόλο και έτσι κάθε ομάδα θα διαγωνισθεί σε δυο δίκες, όπου θα έχει προσομοιώσει και τους δυο ρόλους των διαδίκων της οικείας δικαιοδοσίας (βλ. το Σχήμα 2 που ακολουθεί). Κατά τη διεξαγωγή των εν λόγω εικονικών δικών θα υπάρχει δυνατότητα δευτερολογίας, γεγονός που εξασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων στην προφορική διαδικασία. Η προφορική διαδικασία θα αναλυθεί εκτενώς σε σχετικό οδηγό.

Για την πρόκριση στον Τελικό Γύρο, θα συνεκτιμηθεί τόσο η συγγραφή των δικογράφων, όσο και η προκριματική προφορική διαδικασία, κατά ποσοστό 50% αντίστοιχα (50% για τα δικόγραφα + 50% για την προκριματική προφορική διαδικασία). Τα δικόγραφα θα αξιολογηθούν από βαθμολογητές (μέλη ΔΕΠ και δικαστικούς). Η προφορική διαδικασία θα αξιολογηθεί από δικαστές, καθηγητές και δικηγόρους. Στον Τελικό, λοιπόν, θα προκριθούν οι δύο, από τις έξι, ομάδες, που έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, ανεξαρτήτως ομίλου. 

 

Σχήμα 1 

1ος Όμιλος

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

2ος Όμιλος

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

1ος Όμιλος

 

ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ)

2ος Όμιλος

ΙΟΙΚΗΤΙΚΗ)

1ος Όμιλος

(ΠΟΙΝΙΚΗ)

2ος Όμιλος

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

Α 1 Α 2 Δ 1 Δ 2 Π 1 Π 2
Α 3 Α 4 Δ 3 Δ 4 Π 3 Π 4
Α 5 Α 6   Δ 5 Δ 6 Π 5 Π 6

 

 

Σχήμα 2

Αγωνιστικές σε κάθε Όμιλο (τυχαία/ενδεικτική σειρά – η οριστική θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης)

Α.Α.: Αιτών την ακύρωση, Δ: Διοίκηση,

Ε: Ενάγων, Κ: Εναγόμενος,

Υ: Υπεράσπιση, Υ.Κ.: Υποστηρίζων την κατηγορία

1οςΌμιλος

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

2οςΌμιλος

(ΠΟΛΙΤΙΚΗ)

1οςΌμιλος

(ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ)

2οςΌμιλος

(ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ)

1οςΌμιλος

(ΠΟΙΝΙΚΗ)

2οςΌμιλος

(ΠΟΙΝΙΚΗ)

1η: Α 1(Ε)-Α 3(Κ) 4η:Α 2(Ε)-Α 4(Κ) 1η: Δ 1(Α.Α.)-Δ3(Δ) 4η: Δ 2(Α.Α.)-

Δ 4(Δ)

1η:Π 1(Υ)-

Π 3(Υ.Κ.)

4η: Π 2(Υ)-

Π 4(Υ.Κ.)

2η: Α 3(Ε)-Α 5(Κ) 5η:Α 4(Ε)-Α 6(Κ) 2η: Δ 3(Α.Α)-

Δ5(Δ)

5η:Δ 4(Α.Α)-

Δ 6(Δ)

2η: Π 3(Υ)-

Π 5(Υ.Κ.)

5η: Π 4(Υ)-

Π 6(Υ.Κ.)

3η:Α 5 (Ε)-Α 1(Κ) 6η:Α 6(Ε)-Α 2(Κ) 3η: Δ 5(Α.Α.)-Δ1(Δ) 6η:Δ 6(Α.Α.)-

Δ 2(Δ)

3η: Π 5(Υ)-

Π 1(Υ.Κ.)

6η: Π 6(Υ)-

Π 2(Υ.Κ.)

 

 • Τελικός Γύρος

Στον Τελικό Γύρο, που θα διεξαχθεί στις 12 Απριλίου 2020, θα συμμετέχουν οι δύο  ομάδες με την καλύτερη βαθμολογία, ανεξαρτήτως ομίλου, δηλαδή από τις έξι ομάδες κάθε δικαιοδοσίας θα προκριθούν στον Τελικό οι δύο εκείνες ομάδες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία (50% βαθμολογία δικογράφων + 50% βαθμολογία προφορικών στα προκριματικά), ακόμα και αν ανήκουν στον ίδιο όμιλο (βλ. Σχήμα 3).

Όσον αφορά το ρόλο που θα κληθούν αυτές οι ομάδες να λάβουν κατά τον Τελικό Γύρο υπάρχουν δύο σενάρια. Αν κατά τον Προκριματικό Γύρο οι δύο αυτές ομάδες είχαν διαγωνιστεί η μία απέναντι στην άλλη, επειδή ανήκαν στον ίδιο όμιλο, στον Τελικό θα κληθούν να αναλάβουν τους αντίστροφους ρόλους (π.χ. αν στον Τελικό προκριθούν οι ομάδες Π 1 και Π 5, οι οποίες κατά τον Προκριματικό Γύρο είχαν αγωνιστεί η πρώτη ως υπεράσπιση και η δεύτερη ως πολιτική αγωγή, στον Τελικό η ομάδα Π 1 θα αναλάβει τον ρόλο της πολιτικής αγωγής και αντίστοιχα η ομάδα Π 5 τον ρόλο της υπεράσπισης). Αν πάλι οι δύο καλύτερες ομάδες δεν είχαν αγωνιστεί ως αντίπαλες κατά τον Προκριματικό Γύρο, επειδή ανήκαν σε διαφορετικούς ομίλους, ο ρόλος που θα αναλάβει κάθε μια στον Τελικό θα προκύψει κατόπιν κλήρωσης.

Οι ομάδες που θα περάσουν στον Τελικό θα παραλάβουν, σε περίπτωση που δεν τα κατέχουν ήδη, τα δικόγραφα των αντιδίκων τους, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, δηλαδή το απόγευμα του Σαββάτου, 11 Απριλίου 2020. Για την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας, στην τελική βαθμολογία θα συνυπολογιστούν η προφορική επίδοση των ομάδων κατά τον Τελικό Γύρο και η συνολική τους βαθμολογία εκ των δικογράφων (50% δικόγραφα + 50% η τελική προφορική διαδικασία).

 

Σχήμα 3

 

Τ1(Τελικός Διοικητικής Δικαιοδοσίας): 1η Ομάδα: Η Ομάδα με την Υψηλότερη Βαθμολογία – 2η Ομάδα: Η Ομάδα με την 2η Υψηλότερη Βαθμολογία
Τ2(Τελικός Πολιτικής Δικαιοδοσίας): 1η Ομάδα: Η Ομάδα με την Υψηλότερη Βαθμολογία – 2η Ομάδα: Η Ομάδα με την 2η Υψηλότερη Βαθμολογία
Τ3(Τελικός Ποινικής Δικαιοδοσίας): 1η Ομάδα: Η Ομάδα με την Υψηλότερη Βαθμολογία – 2η Ομάδα: Η Ομάδα με την 2η Υψηλότερη Βαθμολογία

 

 

Βραβεία του Διαγωνισμού

 • Βραβείο Νικήτριας Ομάδας Διοικητικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Νικήτριας Ομάδα Πολιτικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Νικήτριας Ομάδα Ποινικής Δικαιοδοσίας

 

 • Βραβείο Συμμετοχής στον Τελικό της Διοικητικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Συμμετοχής στον Τελικό της Πολιτικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Συμμετοχής στον Τελικό της Ποινικής Δικαιοδοσίας

 

 • Βραβείο Καλύτερης Αίτησης Ακύρωσης
 • Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος της Διοίκησης

 

 • Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Αγωγής
 • Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Προτάσεων

 

 • Βραβείο Καλύτερου Απολογητικού Υπομνήματος
 • Βραβείο Καλύτερου Υπομνήματος Πολιτικής Αγωγής

 

 • Βραβείο Καλύτερου Αγορητή Διοικητικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Καλύτερου Αγορητή Πολιτικής Δικαιοδοσίας
 • Βραβείο Καλύτερου Αγορητή Ποινικής Δικαιοδοσίας

 

Διαμονή-Διατροφή

Το κόστος εγγραφής (participation fee) στο Διαγωνισμό, δεν καλύπτει την διαμονή και την ημερήσια διατροφή των συμμετεχόντων στο Διαγωνισμό. Η Οργανωτική Επιτροπή ωστόσο, θα υποβάλει σχετικές προτάσεις στους συμμετέχοντες, για ξενοδοχεία και εστιατόρια, στα οποία θα επιτύχει να εξασφαλίσει γι’ αυτούς συμφέρουσες τιμές.

 

Επικοινωνία – Πληροφορίες

Εφόσον χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την διεξαγωγή του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης της ELSA Greece, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στις ακόλουθες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Δραστηριοτήτων Επικεφαλής:

Σταυρούλα Στρατή: academicactivities@gr.elsa.org

Ειδικός Συνεργάτης Εικονικών Δικών – Υπεύθυνος για την Διοικητική Δικαιοδοσία:

Γρηγόριος Ρουβάς: mootcourt@gr.elsa.org

Ειδικοί Συνεργάτες Εικονικών Δικών – Υπεύθυνοι για την Πολιτική Δικαιοδοσία:

Μαρία Μποσμπόνη, Νικολέττα Μαματσοπούλου: eded@gr.elsa.org

Ειδική Συνεργάτης Εικονικών Δικών – Υπεύθυνη για την Ποινική Δικαιοδοσία:

Μαρινιώ Βεργίνη:  nmcc@gr.elsa.org