Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης

Ο 10ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 17-19 Μαΐου 2024, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Χώροι διεξαγωγής του θα αποτελέσουν το Εφετείο Αθηνών και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας. Παράλληλα, η εμπλοκή δεκάδων ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών σε όλα τα στάδια του Διαγωνισμού, εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα και ρεαλιστικές συνθήκες διεξαγωγής. Στην δέκατη έκδοση του Διαγωνισμού πρόκειται να προσομοιωθούν, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και οι τρεις δικαιοδοσίες: Ποινική, Πολιτική, Διοικητική επιχειρώντας μια ολιστική προσέγγιση του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος. 

Καινοτομία του 10ου ΕΔΕΔ αποτελεί η εισαγωγή Εικονικής Δίκης Ναυτικού Δικαίου, κατά την διαδικασία των πολιτικών δικαστηρίων. Η Εικονική Δίκη Ναυτικού δικαίου αποτελεί ένα πρωτοπόρο εγχείρημα για τον Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης (ΕΔΕΔ). Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξει έναν κλάδο δικαίου ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα καθώς και η περαιτέρω εξέλιξη του Διαγωνισμού.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του Διαγωνισμού, καθώς θα αποτελέσει τον 10ο επετειακό Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης της ELSA Greece, δίνοντάς μας την ευκαιρία να τιμήσουμε τα δέκα χρόνια διοργάνωσης και προσφοράς του στους φοιτητές και φοιτήτριες των τριών Νομικών Σχολών της χώρας, καθώς και τους συντελεστές της διοργάνωσης όλων αυτών των ετών, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχημένη πορεία του Διαγωνισμού.