Ο Διαγωνισμός

Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης. Ο Διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας, ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών.

Ο Διαγωνισμός, ξεκινώντας το 2015 από την Θεσσαλονίκη, πέτυχε, μέσα στα πέντε αυτά χρόνια που πραγματοποιείται, να τεθεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη φορέων, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, οι Νομικές Σχολές και των τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ, και Νομική Βιβλιοθήκη, μεταξύ άλλων.

Καθοριστική υπήρξε για το Διαγωνισμό, η απόφαση, που ελήφθη από το Δ.Σ της ELSA Greece το 2017, για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής στην Αθήνα. Η σημασία αυτής της απόφασης αναδείχθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, καθώς ο Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Έκτοτε, η πάγια στήριξη και η άρτια συνεργασία με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται, ενώ την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά είχαμε την τιμή ο Διαγωνισμός να φιλοξενείται πλέον και στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών.

Τιμητική είναι η στήριξη προς το Διαγωνισμό και εκ μέρους των ίδιων των δικαστικών λειτουργών και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών διαδραματίζουν, κατά το προημιτελικό στάδιο της προφορικής διαδικασίας, ρόλο κριτών-δικαστών της εικονικής δίκης, ενώ τον ίδιο ρόλο λαμβάνουν και εν ενεργεία μέλη του δικαστικού σώματος, κατά το τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, όπως κκ. Α. Σακελλαροπούλου, Δ. Κράνης, Δ. Ράικος, Μ. Χατζηγεωργίου, Δ. Πυργάκης, Μ. Μπαμπιλή, Ν. Νικολάκης, μεταξύ άλλων.

Επιπροσθέτως, το ακαδημαϊκό κύρος του Διαγωνισμού διασφαλίζεται με τη συμμετοχή, σε κάθε στάδιο της διοργάνωσης (Ακαδημαϊκή Επιτροπή, Προπονητές, Κριτές), αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στις εργασίες του Διαγωνισμού σεβαστοί καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας, κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη, Σ. Βλαχόπουλος, Ε. Πρεβεδούρου, Α. Παπαδαμάκης, Γ. Αθανασίου, Χ. Απαλαγάκη, Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, Δ. Μπαμπινιώτης, Π. Αρβανιτάκης, Ι. Ανδρουλάκης, Σ. Κουτνατζής και Α. Τριανταφύλλου, μεταξύ πολλών άλλων.

Παράλληλα, συνδράμουν σε διάφορες πτυχές του Διαγωνισμού δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, προσφέροντας τεχνογνωσία και υλική στήριξη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης αποτελεί μία διοργάνωση που περικλείει μέσα της ολόκληρη τη νομική κοινότητα της χώρας μας.