Ο Διαγωνισμός

Φέτος, για όγδοη συνεχή χρονιά, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης. Ο Διαγωνισμός συνιστά την πιο ολοκληρωμένη προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης και πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και από τις τρεις Νομικές Σχολές της χώρας. Παράλληλα, η εμπλοκή δεκάδων ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών σε όλα τα στάδια του Διαγωνισμού, εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα και ρεαλιστικές συνθήκες διεξαγωγής. 

Ο Διαγωνισμός περιλαμβάνει α) γραπτή διαδικασία, με την υποβολή από πλευράς των συμμετεχόντων δικογράφων (ανάλογα με την Δικαιοδοσία, στην οποία υπάγεται η κρινόμενη υπόθεση) και β) προφορική διαδικασία ενώπιον Εικονικού Δικαστηρίου, που απαρτίζεται από νομικούς επιστήμονες και πραγματικούς δικαστές. Στον Διαγωνισμό λαμβάνουν μέρος δύο ομάδες από κάθε Πανεπιστήμιο, ανά δικαιοδοσία. 

Ο Διαγωνισμός, ξεκινώντας το 2015, τελεί κάθε χρόνο υπό την αιγίδα και υποστήριξη των σπουδαιότερων φορέων της νομικής κοινότητας της χώρας, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην  Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, οι Νομικές  Σχολές και των τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης, το Κέντρο Ευρωπαϊκού και  Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ, και Νομική Βιβλιοθήκη, μεταξύ άλλων. 

Κορυφαία στιγμή για τον διαγωνισμό αποτελεί η εξασφάλιση της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Καθοριστική υπήρξε για το Διαγωνισμό, η απόφαση, που ελήφθη από το Δ.Σ της  ELSA Greece το 2017, για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής στην Αθήνα, από τη Θεσσαλονίκη. Η σημασία αυτής της απόφασης αναδείχθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, καθώς ο Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του Συμβουλίου της  Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Έκτοτε, η πάγια στήριξη και η άρτια συνεργασία με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται, ενώ την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά είχαμε την τιμή ο Διαγωνισμός να φιλοξενείται πλέον και στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών. 

Τιμητική είναι η στήριξη προς το Διαγωνισμό από τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας και την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών συμμετέχουν στην αξιολόγηση των δικογράφων κατά τη γραπτή διαδικασία, ενώ εν ενεργεία μέλη του δικαστικού σώματος αναλαμβάνουν τον ρόλο των κριτών-δικαστών κατά την προφορική διαδικασία, όπως οι κκ. Α. Σακελλαροπούλου, Δ.  Κράνης, Δ. Ράικος, Μ. Χατζηγεωργίου, Δ. Πυργάκης, Μ. Μπαμπιλή, Ν. Νικολάκης, μεταξύ άλλων.

Επιπροσθέτως, το ακαδημαϊκό κύρος του Διαγωνισμού διασφαλίζεται με τη συμμετοχή, σε κάθε στάδιο της διοργάνωσης (Ακαδημαϊκή Επιτροπή, Προπονητές, Κριτές), αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στις εργασίες του Διαγωνισμού σεβαστοί καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές της  χώρας, κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη, Σ. Βλαχόπουλος, Ε.  Πρεβεδούρου, Α. Παπαδαμάκης, Ε. Συμεωνίδου-Καστανίδου, Δ. Μπαμπινιώτης, Π. Αρβανιτάκης, Σ. Κουτνατζής και  Α. Τριανταφύλλου, μεταξύ πολλών άλλων. 

Παράλληλα, συνδράμουν σε διάφορες πτυχές του Διαγωνισμού δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, προσφέροντας τεχνογνωσία και υλική στήριξη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Εθνικός Διαγωνισμός  Εικονικής Δίκης αποτελεί μία διοργάνωση που απολαμβάνει της υποστήριξης ολόκληρης της νομικής κοινότητας της χώρας.

Ο 8ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 20, 21 και 22 Μαΐου στην Αθήνα. Φυσικά, η διεξαγωγή του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες τελεί πάντα υπό την αίρεση πως οι περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας και η εν γένει επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα καθιστούν εφικτή την ασφαλή πραγματοποίησή του.