Ο Διαγωνισμός

Φέτος, για έβδομη συνεχή χρονιά, πρόκειται να διοργανωθεί στην Αθήνα ο  Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης. Ο Διαγωνισμός συνιστά τη μοναδική  προσομοίωση του ελληνικού συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης και  πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή φοιτητών και φοιτητριών και από τις τρεις Νομικές  Σχολές της χώρας. Παράλληλα, η εμπλοκή δεκάδων ακαδημαϊκών και δικαστικών λειτουργών σε όλα τα στάδια του Διαγωνισμού, εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα και ρεαλιστικές συνθήκες διεξαγωγής.

Χάρη λοιπόν στη κοπιώδη προσπάθεια των εκάστοτε διοργανωτών και στην ανεκτίμητη στήριξη των παραπάνω φορέων και προσωπικοτήτων, ο Διαγωνισμός, πέτυχε, μέσα στα  έξι αυτά χρόνια που πραγματοποιείται, να τεθεί υπό την αιγίδα και υποστήριξη  φορέων, όπως το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – ΕΕΔΑ, οι Νομικές Σχολές και των τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας,  οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ροδόπης, το Κέντρο  Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, το ίδρυμα Μαραγκοπούλου, οι Εκδόσεις Σάκκουλα ΑΕ και η Νομική Βιβλιοθήκη,  μεταξύ άλλων. Κορυφαία στιγμή για την εξέλιξη και το κύρους του Διαγωνισμού, αποτέλεσε η χορήγηση της αιγίδας της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον 6ο Εθνικό Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε το 2015, στην Θεσσαλονίκη. Καθοριστική υπήρξε για το Διαγωνισμό, η απόφαση, που ελήφθη από το Δ.Σ  της ELSA Greece το 2017, για τη μεταφορά του τόπου διεξαγωγής στην Αθήνα. Η  σημασία αυτής της απόφασης αναδείχθηκε την ίδια κιόλας χρονιά, καθώς ο  Διαγωνισμός φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στις αίθουσες του Συμβουλίου της  Επικρατείας και του Πρωτοδικείου Αθηνών. Έκτοτε, η πάγια στήριξη και η άρτια  συνεργασία με το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας συνεχίζεται, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε την τιμή ο Διαγωνισμός να φιλοξενείται πλέον και στις αίθουσες του Εφετείου Αθηνών.

Τιμητική είναι η στήριξη προς το Διαγωνισμό και εκ μέρους των ίδιων των  δικαστικών λειτουργών και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.  Σπουδαστές της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών διαδραματίζουν, κατά το  προημιτελικό στάδιο της προφορικής διαδικασίας, ρόλο κριτών-δικαστών της  εικονικής δίκης, ενώ τον ίδιο ρόλο λαμβάνουν και εν ενεργεία μέλη του δικαστικού  σώματος, κατά το τελικό στάδιο του Διαγωνισμού, όπως οι κυρίες/ κύριοι Μ. Σαρπ, Δ.  Κράνης, Δ. Ράικος, Μ. Χατζηγεωργίου, Δ. Πυργάκης, Μ. Μπαμπιλή, Ν. Νικολάκης, Γ. Παπαγεωργίου, Μ. Χατζηγεωργίου, Κουλαξίδης μεταξύ άλλων. Φυσικά, ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή για τον διαγωνισμό αποτέλεσε το γεγονός πως η Α.Ε., κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την τότε ιδιότητά της ως Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, προήδρευσε του τελικού γύρου της Διοικητικής Δικαιοδοσίας κατά τον 5ο ΕΔΕΔ.

Επιπροσθέτως, το ακαδημαϊκό κύρος του Διαγωνισμού διασφαλίζεται με τη  συμμετοχή, σε κάθε στάδιο της διοργάνωσης (Ακαδημαϊκή Επιτροπή, Προπονητές,  Κριτές), αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών. Τα τελευταία χρόνια, συμμετείχαν στις  εργασίες του Διαγωνισμού σεβαστοί καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές της  χώρας, κκ. Γ. Γεραπετρίτης, Κ. Χριστακάκου-Φωτιάδη, Σ. Βλαχόπουλος, Ε.  Πρεβεδούρου, Α. Παπαδαμάκης, Γ. Αθανασίου, Χ. Απαλαγάκη, Ε. Συμεωνίδου Καστανίδου, Δ. Μπαμπινιώτης, Π. Αρβανιτάκης, Ι. Ανδρουλάκης, Σ. Κουτνατζής και  Α. Τριανταφύλλου, Ζ. Τσολακίδης, Γ, Δημήτραινας μεταξύ πολλών άλλων.

Παράλληλα, συνδράμουν σε διάφορες πτυχές του Διαγωνισμού δικηγόροι,  ασκούμενοι δικηγόροι, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές, προσφέροντας  τεχνογνωσία και υλική στήριξη. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο Εθνικός Διαγωνισμός  Εικονικής Δίκης αποτελεί μία διοργάνωση που περικλείει μέσα της ολόκληρη τη  νομική κοινότητα της χώρας μας.

Ο 7ος Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης  προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 30, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου στην Αθήνα. Φυσικά, η διεξαγωγή του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης κατά τις προβλεπόμενες ημερομηνίες τελεί πάντα υπό την αίρεση πως οι περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας και η εν γένει επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα καθιστούν εφικτή την ασφαλή πραγματοποίησή του.

Φέτος, ο Διαγωνισμός πρόκειται να  προσομοιώσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και τις τρεις  δικαιοδοσίες, επιχειρώντας μια ολιστική προσέγγιση του ελληνικού συστήματος  απονομής της δικαιοσύνης. Ο μοναδικός διαγωνισμός προσομοίωσης ελληνικού  δικαιοδοτικού συστήματος θα διοργανωθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, έχοντας την  αταλάντευτη  στήριξη διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, δικαστικού  και δικηγορικού κλάδου της χώρας.

 

Κανονισμός Λειτουργίας Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης