Διαγωνισμοί Εικονικής Δίκης

Ιδιαίτερο κεφάλαιο των δραστηριοτήτων της ELSA αποτελούν οι Διαγωνισμοί Εικονικής Δίκης (Moot Court Competitions). Αναμφίβολα, η εμπειρία προσομοίωσης μιας δίκης ήδη από τα φοιτητικά χρόνια αποτελεί αμάχητο εφόδιο για κάθε επίδοξο νομικό. Στόχος, μέσω της συμμετοχής στην προσομοίωση, θεωρείται ο φοιτητής να προσεγγίσει τη δικαστική διαδικασία και να εξοικειωθεί με τη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης σχηματίζοντας έγκαιρα μια πρώτη εικόνα για τη λειτουργία της. Εμβαθύνοντας παράλληλα στο υπό συζήτηση θέμα της εικονικής δίκης δύναται να επεκτείνει τις γνώσεις του, να εργαστεί σε ομάδες και να κριθεί ενώπιον δικαστών και ειδικευμένων επιστημόνων για την προσπάθεια του!

Οι ELSA Moot Court Competition (ΕΜC²) και European Human Rights Moot Court Competition, διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα και χαίρουν αναγνώρισης παγκοσμίως με εκπροσώπους ελληνικών αποστολών να έχουν διαπρέψει πολλάκις σε αυτούς. Αναλυτικότερα οι διεθνείς Διαγωνισμοί Εικονικής Δίκης:

John H. Jackson Moot Court Competition

Το John H. Jackson Moot Court Competition(γνωστό και ως ELSA Moot Court Competition on WTO Law) αποτελεί μια προσομοίωση ακρόασης επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Oργανισμού Εμπορίου και διεξάγεται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ομάδες των ελληνικών Πανεπιστημίων υπάγονται στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς γύρους, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις. Προηγείται η κατάθεση των γραπτών υπομνημάτων των ομάδων και στη συνέχεια οι ομάδες προετοιμάζονται να αναλύσουν την πλασματική υπόθεση και να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους τόσο για τον ενάγοντα και στον εναγόμενο μπροστά σε ένα πάνελ το οποίο αποτελείται από εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του Εμπορικού Δικαίου. Οι ομάδες που επικρατούν προκρίνονται στον τελικό Γύρο στη Γενεύη της Ελβετίας.

Το δίκτυο της ELSA έλαβε την απόφαση να αλλάξει όνομα στον Διαγωνισμό στην 73 η Διεθνή Συνάντηση της Ομοσπονδίας και ο Διαγωνισμός από ELSA Moot Court Competition on WTO Law μετονομάστηκε σε John H. Jackson Moot Court Competition. Φέτος θα λάβει χώρα η 17 η έκδοση του Διαγωνισμού.

Οι 3 Νομικές της χώρας συμμετέχουν σταθερά στον Διαγωνισμό με την αποστολή ομάδων και την κατάκτηση διακρίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: https://johnhjacksonmoot.elsa.org/

 

European Human Rights Moot Court Competition (EHRMCC)

Ο διαγωνισμός προσομοιώνει τη διαδικασία προσφυγής ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και παρέχει μια μοναδική ευκαιρία στους φοιτητές να βιώσουν τις αρχές και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο τελικός γύρος διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Στρασβούργο μεταξύ των καλύτερων είκοσι (20) ομάδων που προκρίνονται με κριτήριο τα γραπτά υπομνήματα που καταθέτουν. Αποστολές συγκροτούνται σε κάθε τοπικό παράρτημα της ELSA Greece μέσω της συνεργασίας με τις αντίστοιχες Νομικές σχολές των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: ehrmcc.elsa.org